Spirulina to jeden z najpopularniejszych suplementów na świecie. Jest naładowany różnymi składnikami odżywczymi i przeciwutleniaczami, które mogą przynieść korzyści Twojemu ciału i mózgowi. Dowiedz się, na jakie dolegliwości suplementacja zieloną algą może Tobie faktycznie pomóc.

1# Spirulina jest wyjątkowo bogata w wiele składników odżywczych

Spirulina to organizm, który rośnie zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej. Jest to rodzaj sinic, które są rodziną jednokomórkowych drobnoustrojów, często określanych jako sinice. Podobnie jak rośliny, sinice mogą wytwarzać energię ze światła słonecznego w procesie zwanym fotosyntezą.

Spirulina była spożywana przez starożytnych Azteków, ale ponownie stała się popularna, gdy NASA zaproponowała, że można ją uprawiać w kosmosie do użytku przez astronautów. Standardowa dzienna dawka spiruliny to 1–3 gramy, ale skutecznie stosowane są dawki do 10 gr dziennie. Ta maleńka alga jest pełna składników odżywczych. Pojedyncza łyżka (7 gramów) suszonej spiruliny w proszku zawiera:

  • Białko: 4 gramy
  • Witamina B1 (tiamina): 13% RDA
  • Witamina B2 (ryboflawina): 11% RDA
  • Witamina B3 (niacyna): 5% RDA
  • Miedź: 20% RDA
  • Żelazo: 15% RDA

Zawiera również przyzwoite ilości magnezu, potasu i manganu oraz niewielkie ilości prawie każdego innego składnika odżywczego, którego potrzebujesz. Ponadto ta sama ilość zawiera tylko 20 kalorii i 1,7 grama strawnych węglowodanów. Łyżka (7 gramów) spiruliny dostarcza niewielką ilość tłuszczu — około 1 grama — w tym kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w proporcji około 1,5–1,0.

Jakość białka w spirulinie uważana jest za doskonałą — porównywalną z jajami. Daje wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebujesz. Często twierdzi się, że spirulina zawiera także witaminę B12, ale to nieprawda. Zawiera pseudowitaminę B12, która nie okazała się skuteczna u ludzi.

2# Silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Uszkodzenia oksydacyjne mogą uszkodzić DNA i komórki. To uszkodzenie może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, który przyczynia się do raka i innych chorób. Spirulina to fantastyczne źródło przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Jego głównym aktywnym składnikiem jest fikocyjanina. Ta substancja przeciwutleniająca nadaje również spirulinie wyjątkowy niebiesko-zielony kolor. Fikocyjanina może zwalczać wolne rodniki i hamować produkcję zapalnych cząsteczek sygnałowych, zapewniając imponujące działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

3# Może obniżyć „zły” poziom LDL i trójglicerydów

Choroby serca to najczęstsza przyczyna zgonów na świecie. Wiele czynników ryzyka wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Jak się okazuje, spirulina pozytywnie wpływa na wiele z tych czynników. Na przykład może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc „dobry” cholesterol HDL.

W badaniu z udziałem 25 osób z cukrzycą typu 2, 2 gramy spiruliny dziennie znacznie poprawiły te markery. Inne badanie u osób z wysokim poziomem cholesterolu wykazało, że 1 gram spiruliny dziennie obniżył trójglicerydy o 16%, a „zły” LDL o 10%. Kilka innych badań wykazało korzystne efekty — chociaż przy wyższych dawkach 4,5–8 gramów dziennie.

4# Chroni „zły” cholesterol LDL przed utlenianiem

Struktury tłuszczowe w twoim ciele są podatne na uszkodzenia oksydacyjne. Jest to znane jako peroksydacja lipidów, kluczowa przyczyna wielu poważnych chorób. Na przykład jednym z kluczowych etapów rozwoju chorób serca jest utlenianie „złego” cholesterolu LDL. Co ciekawe, przeciwutleniacze w spirulinie wydają się być szczególnie skuteczne w zmniejszaniu peroksydacji lipidów zarówno u ludzi, jak i zwierząt. W badaniu z udziałem 34 osób z cukrzycą typu 2, 8 gramów spiruliny dziennie znacznie zmniejszyło markery uszkodzenia oksydacyjnego. Zwiększa również poziom enzymów antyoksydacyjnych we krwi.

5# Może mieć właściwości przeciwnowotworowe

Niektóre dowody sugerują, że spirulina ma właściwości przeciwnowotworowe. Badania na zwierzętach wskazują, że może zmniejszyć występowanie raka i wielkość guza. Wpływ Spiruliny na raka jamy ustnej – lub raka jamy ustnej – został szczególnie dobrze zbadany.

W jednym badaniu przebadano 85 osób z Indii ze zmianami przedrakowymi – zwanymi podśluzówkowym zwłóknieniem jamy ustnej (OSMF) – w jamie ustnej. Wśród osób, które przyjmowały 1 gram spiruliny dziennie przez rok, 45% zauważyło, że ich zmiany zniknęły — w porównaniu z zaledwie 8% w grupie kontrolnej. Kiedy ci ludzie przestali zażywać spirulinę, prawie połowa z nich w następnym roku odtworzyła zmiany. W innym badaniu z udziałem 40 osób z uszkodzeniami OSMF, 1 gram spiruliny dziennie prowadził do większej poprawy objawów OSMF niż lek Pentoksyfilina.

6# Może obniżać ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest główną przyczyną wielu poważnych chorób, w tym zawałów serca, udarów i przewlekłej choroby nerek. Podczas gdy 1 gram spiruliny jest nieskuteczny, wykazano, że dawka 4,5 grama dziennie obniża ciśnienie krwi u osób z normalnym poziomem. Uważa się , że zmniejszenie to jest spowodowane zwiększoną produkcją tlenku azotu, cząsteczki sygnalizacyjnej, która pomaga rozkurczać i rozszerzać naczynia krwionośne.

7# Poprawia objawy alergicznego nieżytu nosa

Alergiczny nieżyt nosa charakteryzuje się zapaleniem dróg nosowych. Wywoływane jest przez alergeny środowiskowe, takie jak pyłki, sierść zwierząt, a nawet pył pszeniczny. Spirulina jest popularną alternatywą leczenia objawów alergicznego nieżytu nosa i istnieją dowody na to, że może być skuteczna. W jednym badaniu z udziałem 121 osób z alergicznym nieżytem nosa 2 gramy dziennie radykalnie zmniejszyły objawy, takie jak wydzielina z nosa, kichanie, przekrwienie błony śluzowej nosa i swędzenie.