Olej z pestek dyni posiada szereg dobroczynnych właściwości na nasz organizm, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do swojego jadłospisu, olej zawiera bogactwo witamin : A, E D, oraz z grupy B oraz minerałów takich jak: cynk, potas, selen, niezbędne przy chorobach tarczycy, wypadaniu włosów, osłabieniu kondycji skóry, przy łamliwych rozdwojonych paznokciach, uzupełnia w sposób naturalny niedobory, eliminuje stany zapalne w organizmie, posiada dużą dawkę kwasów omega 6.

Wpływa na serce oraz układ krążenia, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL, zauważalnie poprawia koncentrację oraz wspomaga procesy myślowe, dzięki regularnemu stosowaniu, obniżmy pozom stresu, będziemy mieć więcej energii, oraz motywacji do sprawnego działania.
Ze strony układu pokarmowego olej wpływa na zmniejszenie wrzodów żołądka, także zapobiega ich powstawaniu, jest bardzo dobrym środkiem przeciwzapalnym, eliminuje pasożyty z organizmu, normuje proces wydzielania żółci przez wątrobę, co ma z kolei wpływ na usprawnienie perystaltyki jelit, dobrze przyspiesz przemianę materii, oraz ma wpływ na zmniejszenie dolegliwości związanych z skutkami zespołu jelita drażliwego, zwrócić należy uwagę przy wyborze najlepszego rodzaju oleju na to by był tłoczony na zimno, nie podgrzany i był nierafinowany taki tylko wówczas zawiera składnik o nazwie kukubitacyna, która, działa paraliżująco na pasożyty.

Olej z pestek dyni poprawia funkcjonowanie męskiego układu hormonalnego ze względu na występowanie fitosteroli, dlatego jest wykorzystywany jako środek na poprawę męskiego libido, oraz przy problemach z przerostem gruczołu krokowego.

Sposób użytkowania

Bezpośrednie spożycie: dorośli 1 łyżka 2-3x dziennie. Dzieci 1 łyżka dziennie.
Dodatek do sałatek, sosów i różnych dań.
Stosowanie zewnętrzne – bezpośrednio na włosy i skórę.

Podsumowanie, na co należ zwrócić uwagę przy zakupie oleju. Olej powinien być:

  • Tłoczony na zimno – w temperaturze nie wyższej od 40 stopni
  • 100% naturalny
  • Nierafinowany
  • Nierozcieńczany – jest to 100% oleju z pestek dyni
  • Nieprzetworzony
  • Bez konserwantów i przeciwutleniaczy
  • Bez sztucznych barwników, polepszaczy czy GM
  • Olej powinien być koloru zielono-brunatnego
  • Powinien mieć delikatny, lekko orzechowy posmak, trochę słodkawy
  • Wyraźnie wyczuwalny czysty i przyjemny aromat