Wino czerwone przez wielu okrzyknięte zostało mianem „prawdziwego”. Oczywiście doświadczony sommelier nie spojrzy na to w ten sposób, jednak trudno nie zgodzić się z tym, że czerwone wino znajduje się na innym poziomie. Dzieje się tak z powodów wymienionych w poniższym artykule, do którego lektury zapraszamy. 

Czerwone wino półwytrawne i jego korzyści zdrowotne

Od bardzo dawna mówi się o korzyściach zdrowotnych czerwonego wina. Chyba każdy z nas słyszał poradę mówiącą o piciu jednego kieliszka owego trunku do obiadu. Korzyści zdrowotne słodkich, wytrawnych oraz półwytrawnych win czerwonych udało się udokumentować w latach 90, kiedy to naukowcy zastanawiali się dlaczego Francuzi mieszkający w regionie Bordeaux najrzadziej na świecie umierali z powodu chorób serca. Okazało się, że mogą zawdzięczać to pitemu regularnie i w małych ilościach – winie czerwonemu. Posiada ono między innymi ogromną ilość antyoksydantów (aż o 10 razy większą niż w winie białym), które zapobiegają starzeniu się komórek. Ponad to wino posiada wysoki poziom potasu – który wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, wapnia i magnezu. Flawonoidy znajdujące się w czerwonym winie, zapobiegają miażdżycy oraz zakrzepom. 

Czerwone wino półwytrawne – jak je degustować i z czym podawać?

Tak jak każdy alkohol, tak również i wino posiada swoje ulubione potrawy i sposoby podawania. W przypadku dojrzałych, kilkunastoletnich win bardzo ważne jest aby pamiętać o zabiegu dekantacji. Polega on na oddzieleniu płynu od zbierającego się na dnie butelki osadu, poprzez powolne przelewanie wina do karafki. Przy winach półwytrawnych, słodkich oraz młodych zabieg ten nie jest konieczny, jednak również można go stosować aby zwiększyć walory smakowe. Wina czerwone najlepiej komponować z twardymi serami – np. grana padano, dziczyzną, wołowiną oraz kaczką. Więcej informacji na temat win z całego świata, znajdziemy na stronie jego miłośników https://zbawcy.pl/. Jeśli jesteś sceptycznie nastawiony do tego trunku, być może ten artykuł skłoni Cię do zapoznania się z nowymi smakami.