Lecytyna rzepakowa – jaki wpływ na zdrowie mają dodatki do żywności?

W dzisiejszych czasach panuje moda na zdrowe odżywianie. To bardzo dobrze, ponieważ troska o organizm powinna być priorytetem każdego z nas. Z tego względu coraz więcej osób zwraca uwagę na etykiety. Pod postacią E 322 kryje się lecytyna, o której warto dowiedzieć się więcej.

Czym jest lecytyna?

Lecytyna to substancja naturalnie występująca w komórkach każdego organizmu. Ten związek z grupy fosfolipidów stanowi budulec błon komórkowych. Najwięcej lecytyny jest w naszej wątrobie, mózgu i tkance nerwowej. Ponadto w naturze lecytyna występuje w wielu roślinach, takich jak rzepak, słonecznik czy soja. Jej naturalnym źródłem są między innymi orzechy, awokado, oliwki oraz ryby. Jednak najwięcej lecytyny występuje w żółtku jaja kurzego, skąd też pochodzi jej nazwa. Bowiem lecytyna to po grecku ,,lekitho”, czyli żółtko jaja. Po raz pierwszy wyizolował ją  Nicolas-Théodore de Saussure w 1846 roku. W jej składzie znajdziemy głównie tłuszcze, trójglicerydy, glikolipidy i węglowodany. Substancja ta dostarcza do organizmu witaminę C, magnez oraz wapń.

Lecytyna rzepakowa – czy to substancja korzystna dla zdrowia?

Jeśli dbasz o zdrową dietę, na pewno starasz się podejmować słuszne decyzje zakupowe. Ponieważ dodatki do żywności z reguły kojarzą się z konserwantami i innymi środkami chemicznymi, wiele osób z rezerwą podchodzi do wszystkich składników ,,E”. Jednak tak jak wcześniej zostało wspomniane, lecytyna jest źródłem cennych substancji odżywczych i witamin. Jest na tyle zdrowa, że wielu ekspertów zaleca włączenie jej do swojej diety. Szczególnie powinni zastanowić się nad tym uczniowie i studenci oraz pracownicy umysłowi. Dlaczego? Ponieważ lecytyna rzepakowa wykazuje korzystne działanie na umysł i koncentrację. Wspomaga pamięć, więc nauka nowych rzeczy może stać się dzięki niej prostsza i bardziej skuteczna. Ponadto lecytyna wspomaga pracę wątroby, nerek, jak również mózgu. Powinny włączyć ją do diety osoby z różnymi zaburzeniami natury psychologicznej, gdyż dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. Można więc z całą stanowczością stwierdzić, że lecytyna jest dobra dla zdrowia.

Lecytyna rzepakowa i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym

Skoro lecytyna jest substancją korzystną dla zdrowia, nikogo nie powinno dziwić to, że wykorzystuje się ją w branży farmaceutycznej. Jednak zastosowanie znajduje również w przemyśle spożywczym. Szczególnie sprawdza się w branży piekarniczej i cukierniczej. To właśnie dzięki niej możemy cieszyć się smaczniejszym pieczywem. Lecytyna bowiem wpływa na chrupkość skórki od chleba. Ponadto przedłuża jego świeżość. Na stronie https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack możesz przeczytać więcej o właściwościach lecytyny. Dystrybutorzy dodatków do żywności dbają o to, by lecytyna, która zostanie dodana do pieczywa, odznaczała się wysoką jakością. Dzięki temu producenci artykułów spożywczych mogą nabyć dobrą lecytynę rzepakową i sojową. A to z kolei przekłada się na walory smakowe i wizualne produktów spożywczych.

You might like

Dodaj komentarz