Miód jest naturalnym antybiotykiem, który aktywnie działa pod jednym warunkiem. Musisz go jeść regularnie każdego dnia. Zobacz co się się stanie z Twoim organizmem jeśli będziesz jeść codziennie miód. Podpowiemy ile dziennie jeść miodu oraz w jakiej formie go spożywać.
Czym jest miód i jak wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie?
Miód znany jest ludzkości od tysięcy lat. Jeszcze do niedawna był jedyną, dostępną słodkością. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych pełni także rolę leczniczą. Według badań naukowców, obserwacji pszczelarzy oraz ich klientów, najważniejsze jest regularne spożywanie miodu. Zapoznaj się z artykułem pszczelarza ile miodu jeść dziennie i zastosuj się do praktycznych wskazówek. Pamiętaj by jeść miód codziennie. Produkt pszczeli w przeciwieństwie do cukru bardzo szybko trafia do naszej krwi oraz mózgu, odżywia go i zaspokaja poczucie słodkości. Bardzo szybko poprawia nasz nastrój i wytwarza naturalną barierę przed patogenami.
Każdego dnia jedz minimum 1 łyżkę miodu
Dzieciom od pierwszego do drugiego roku życia zaleca się rozpuścić 1 łyżeczkę miodu w mleku każdego dnia.
Starszym dzieciom od 3 do 6 lat zaleca się podawać w różnej formie od 2 do 3 łyżeczek miodu dziennie.
Dzieciom pomiędzy 6, a 15 rokiem życia zaleca się podawać 6 łyżeczek miodu codziennie.
Osobom dorosłym zaleca się podawać minimum 1 łyżkę miodu każdego dnia. W ciągu miesiąca jest to równowartość 0,75 kg miodu. Taka dawka gwarantuje wytwarzanie przez organizm naturalnych warunków do zapobiegania chorobom. Poczujesz pozytywny nastrój oraz energię do działania. Jeśli na co dzień wykonujesz intensywną pracę fizyczną bądź umysłową, bez obawy możesz zwielokrotnić spożycie miodu.
Właściwe przechowywanie miodu.
Miód należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Optymalna temperatura wynosi maksymalnie 18 stopni C. Im niższa temperatura, tym produkt pszczeli dłużej zachowuje swoją aktywność biologiczną. Najlepszym miejscem na przechowanie miodu jest chłodna piwnica, w której panują dogodne warunki temperaturowe oraz naturalny brak dostępu do światła. Teoretycznie właściwie przechowywany miód nie traci walorów smakowych i zdrowotnych do 3 lat od rozlania do słoików po miodobraniu. Tak się dzieje gdy jest trzymany w chłodnym miejscu o temperaturze około 10 stopni C. W praktyce, gdy przechowujemy go kuchennej szafce, po kilkunastu miesiącach czasu górna część miodu robi się gąbczasta, a miód stopniowo staje się coraz mniej aktywny.
Jak spożywać miód każdego dnia? Poznaj 5 praktycznych sposobów.
Przede wszystkim miód nie możemy poddawać temperaturze powyżej 40 stopni C. Przy tej temperaturze ulegają destrukcji lecznicze enzymy pszczele. Tak więc miód do herbaty czy mleka tak, ale pod warunkiem, że poczekamy aż osiągnie temperaturę pokojową. Jak spożywać miód?
1) Najprostszą metodą jest bezpośrednie spożywanie miodu łyżeczką i rozpuszczanie w jamie ustnej. Takie stopniowe podgrzewanie, rozpuszczanie i połykanie miodu wraz ze śliną wyzwala lecznicze związki eteryczne, które pozytywnie oddziałują na nasz układ oddechowy. Miód zapobiega wówczas zatokom, wspomaga leczenie kataru i infekcji. Nasze babcie zalecały, by przed każdym wyjściem z domu podczas nieprzyjemnej aury na dworze, spożyć 1 łyżeczkę miodu. Podczas wychodzenia z ciepłego mieszkania na zimne podwórze, nasz układ oddechowy doznaje szoku termicznego i jest narażony na inwazję wirusów oraz bakterii. Przełykanie w tym czasie miodu stanowi z pewnością barierę chroniącą nas przed wspomnianymi patogenami. Pamiętaj by raz oblizana łyżeczka nie trafiała ponownie do słoika z miodem. Ludzka ślina może powodować kiśnięcie miodu.
2) Miód ma intensywnie słodki smak, wręcz mdły. Aby go spożywać codziennie, możesz 1 stołową łyżkę rozpuścić w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Dzięki temu uzyskasz pyszną lemoniadę, którą dodatkowo możesz wzbogacić sokiem z cytryny.
3) Możesz samodzielnie wymieszać miód z przyprawami np. cynamonem lub kurkumą. W efekcie uzyskasz oryginalny, korzenny i przyjemnie słodki smak. Kurkuma z miodem zwana jest złotym miodem i stanowi najsilniejszy dostępny na rynku naturalny antybiotyk. Regularne spożywanie złotego miodu chroni przed iniekcjami, nowotworami i wpływa pozytywnie na odchudzanie.
4) Doskonałym dodatkiem do twarożku czy owsianki jest miód. Zamiast słodzić cukrem lub sklepowymi dżemami, możemy wprowadzić produkt pszczeli do codziennej diety.
5) Miód możesz także rozsmarować na kanapce. Najsmaczniejsze są odmianowe i popularne w Polsce miody takie jak: lipowy, spadziowy lub gryczany.
Koszt codziennej apiterapii
Przyjmując spożycie miodu na poziomie 0,75 kg miesięcznie na osobę dorosłą, uzyskamy rocznie około 9 kg. Przy średniej cenie 30 zł/kg miodu otrzymamy zaledwie 270 zł rocznego wydatku w zamian za świetne samopoczucie, energię, młodość i przede wszystkim brak chorób. Dodatkowo warto zainteresować się propolisem oraz pyłkiem kwiatowym. Propolis jest silnym antybiotykiem, który możemy stosować na zewnątrz do trudno gojących się ran oraz pożywać w formie kilku kropel dziennie z nalewki propolisowej. Koszt kuracji propolisowej na osobę rocznie to maksymalnie 100 zł. Pyłek pszczeli kosztuje około 80 zł / kg. Jest droższy od popularnego miodu, ale posiada wszystkie (99%) witaminy i związki mineralne potrzebne dla organizmu.
Podsumowanie
Jeśli będziesz regularnie spożywał miód, Twój organizm wytworzy naturalną ochronę przed patogenami. Jedz minimum 1 łyżkę miodu codziennie i zapomnij co to są choroby. Miód reguluje pracę narządów, spowalnia procesy starzenia, dodaje energii oraz ułatwia zasypianie. Z punktu widzenie urody, miód odmładza o kilkanaście lat! Proszę zwrócić uwagę podczas zakupów u pszczelarza, jak młodo wyglądają 80 latkowie zajmujący się pszczołami, dla których produkty pszczele są codzienną dietą.
Artykuł powstał na podstawie bloga pszczelarskiego Pasieki Miodowe Wzgórze, zlokalizowanej w czystym regionie Warmii i Mazur.